Siirry sisältöön
Bloggen

Merja Jutilas blogginlägg: Världen är din


Hej du nyutexaminerade kollega! Den här texten ville jag skriva just till dig.

Du har slutfört dina studier, grattis! Din ryggsäck är fylld av kunskaper och färdigheter. Du brinner av vilja att få visa världen vad du kan. När du blir en del av vårt nya arbetsteam, ta med dig den lärglädje och den pinfärska kunskap som du dina studier har gett dig.

En stor del av ditt yrke kommer du ändå att lära dig under din arbetskarriär. Jag bidrar med den kompetens och säkerhet om hur arbetsuppgifterna ska skötas som min arbetserfarenhet har gett mig. Tveka inte att fråga om det är något du undrar över. Jag har inte nödvändigtvis alla svar, men vi kan ta reda på tillsammans. Vi ser till att ha ett gott diskuterande klimat, där vi båda har möjlighet att lära oss av varandra, där vi kan förbättra våra rutiner tillsammans och där det känns tryggt att arbeta. I en trygg arbetsmiljö kan vi göra vårt bästa och ge våra patienter en god vård.

Kom ihåg att ta hand om dig själv. Att börja på ett nytt jobb kan till en början innebära hög belastning. Kom ihåg att ge dig själv tid att lära dig nya saker. Ingen av oss är färdig och också jag lär mig något nytt varje dag. Ibland kan arbetsskiften vara tyngre och det tar sin tid att återhämta sig. Lämna arbetsärendena på arbetsplatsen och njut av din fritid. Det behöver också jag träna på.

Sätt också tid på att lära känna dina arbetskamrater. Också jag vill lära känna dig. Var och en av oss vill bli sedd och känna sig respekterad precis som hen är. Jag själv har fått flera mycket nära vänner på min arbetsplats. Man behöver inte vara hjärtevän med alla, men man ska kunna komma överens med alla. Du minns väl att det finns kollegor från många områden på vår arbetsplats och att vars och ens arbete är viktigt för att vi ska nå vårt gemensamma mål. Tillsammans bildar vi ett team som tillgodoser patientens behov.

Vi kommer båda två att också göra misstag i vårt arbete. Det är mänskligt, och det är inget att skämmas för eller dölja. Öppenhet hjälper oss båda i det fallet. Vi kan lära oss också av varandras misstag, så att vi förhoppningsvis kan förebygga dem i fortsättningen. När vi har gjort ett misstag, ska vi också berätta det öppet för patienten. Hen har rätt att få veta vad som har hänt. Vi ska också be om ursäkt. Det visar patienten att vi verkligen beklagar situationen. Att bli förlåtna hjälper oss också att fortsätta med vårt arbete.

Du står nu inför en ny fas i livet, när du stiger ut i arbetslivet. Liksom Tehosekoitin sjunger:  ”Sun aika kukkaan on puhjeta, kohti taivasta kurkottaa. Ja maailma on sun.” Världen är din.

Välkommen, min nya kollega 🙂

———

Skribenten Merja Jutila är instrumentskötare på operationsavdelningen och är lycklig över varje ny kollega som hon får arbeta tillsammans med.

Läs övriga blogginlägg här!