Siirry sisältöön

Världshälsoorganisationen WHO har utlyst 17 september till en internationell patientsäkerhetsdag. Dagen har firats sedan 2019 och dess syfte är att öka kännedomen om patientsäkerhet. WHO väljer ett tema för varje år. I år är temat personalsäkerhet som en del av patientsäkerheten.

Läs mer om dagen på WHO:s webbplats (på engelska)

Patientsäkerhetsdagen i Finland

Patientsäkerhetsdagen ordnas nu för andra gången och ni kan delta till exempel genom att

  • lysa upp byggnader i temafärgen orange
  • ordna föreläsningar, diskussioner eller andra evenemang
  • informera om temat i sociala medier och på er webbplats.

På den här sidan sammanställer Utvecklingscentret för patient- och klientsäkerhet information om patientsäkerhetsevenemang runtom i Finland. Om du vill att ditt evenemang ska synas här, kontakta centrets kommunikationsplanerare emilia.kemppainen@vshp.fi.

Vi vill också gärna veta hur evenemangen gick. Bilder och stämningar kan skickas per e-post till vår kommunikationsplanerare och de publiceras på den här sidan efter evenemanget.

Evenemang

16.9 kl. 9–11.30 Föreningsträff, Vasa centralsjukhus

Vasa centralsjukhus och Utvecklingscentret för patient- och klientsäkerhet ordnar tillsammans med de lokala patientföreningarna en diskussionsträff där vi går igenom coronasituationen i regionen ur patientsäkerhetens perspektiv; vad gjorde vi, vad lärde vi oss och hur ska vi göra framöver. Vid träffen får vi höra läkare och sjukskötare som arbetade under våren samt medarbetare vid centret. Patientorganisationerna har möjlighet att ställa frågor. 

17.9 kl. 9–12 Webbinarium om personalsäkerheten som en del av patient- och klientsäkerheten

På internationella patientsäkerhetsdagen koordinerar Utvecklingscentret för patient- och klientsäkerhet ett webbinarium där dagens tema behandlas i inlägg av myndigheter, organisationer och andra aktörer inom social- och hälsovårdssektorn. Webbinariet går på finska.

17.9 kl. 12.00–15.30 No Harm Bothnia-seminarium I: Ledarskap och kommunikation

Höstens första seminarium inom nätverket No Harm Bothnia är öppet för alla. Temat för det första seminariet är ledarskap och kommunikation. Föreläsare är Pirkko Vartiainen, Juha Lindell och Hanna-Kaisa Pernaa. Evenemang var tvåspråkig.

17.9 Orange yllesockor till bebisar, Kajanalands samkommun för social- och hälsovård

Alla bebisar som föds inom Kajanalands samkommun för social- och hälsovård den 17 september får ett par yllesockor i patientsäkerhetens temafärg orange. Vi önskar alla en varm internationell patientsäkerhetsdag!

Belysning lyfter fram temafärgen

Temafärgen för patientsäkerheten är orange, och den har använts under patientsäkerhetsdagen bland annat för att lysa upp byggnader och monument. År 2019 lyste WHO upp en fontän i sin hemstad Genève och uppmanar oss att synliggöra dagen med hjälp av orange belysning även i år.

Orange belysning är ett synligt erkännande för hälso- och sjukvårdspersonalen och lyfter fram temadagen för patient- och klientsäkerhet. Man kan lysa upp till exempel en sjukhusbyggnad eller en del av den, en fontän i staden, ett minnesmärke eller varför inte en bro. Låt hela Finland glöda den 17 september!

Läs rapporten här (pdf).