Sakkunniggruppen för organisationer
Sakkunniggruppen för organisationer ser till att klienternas, patienternas och de närståendes synvinkel beaktas vid utvecklingen av klient- och patientsäkerheten. Den lyfter fram olika befolkningsgruppers behov och tillhörande specialfrågor.
Arbetsgruppens långsiktiga mål är att före år 2026 förstärka klienternas, patienternas och de närståendes roll som aktiva aktörer och beakta deras erfarenheter när tjänsterna och vården utvecklas och utvärderas.
Uppgifter
Sakkunniggruppen för organisationer
- stöder genomförandet och uppföljningen av den nationella klient- och patientsäkerhetsstrategin samt planeringen av nästa strategiperiod, med beaktande av olika befolkningsgrupper
- stöder klientens, patientens och de närståendes delaktighet i det nationella samarbetet, inom välfärdsområdena och vid verksamhetsenheterna
- beaktar klientens, patientens och de närståendes perspektiv samt identifierar olika klientgruppers behov och specialfrågor gällande klient- och patientsäkerheten i centrets arbete och kommunikation
- stöder centrets verksamhet med sin sakkunskap
- informerar klient- och patientorganisationerna om klient- och patientsäkerhetsstrategin och förmedlar organisationernas synpunkter till Klient- och patientsäkerhetscentret.
Gruppens medlemmar
I gruppen ingår 18 klient- och patientorganisationer från olika sektorer. Bland medlemmarna finns såväl organisationsanställda som erfarenhetsaktörer.
- Diabetesförbundet i Finland rf
- FinFami rf
- HARSO ry
- Andningsförbundet rf
- Invalidförbundet rf
- Kehitysvammaisten tukiliitto ry
- Finska hörselförbundet rf
- Centralförbundet för barnskydd rf
- Centralförbundet för mental hälsa rf
- Minnesförbundet rf
- Njur- och leverförbundet rf
- Närståendevårdarnas förbund rf
- OLKA Vasa/Österbottens föreningar POHY rf
- Suomen Kipu ry
- Finlands Dövblinda rf
- SOSTE Finlands social och hälsa rf
- Cancerorganisationerna
- Finlands Hjärtförbund rf
Ordförande: Laura Tuominen-Lozic, sakkunnig inom social- och hälsopolitik, Diabetesförbundet
Viceordförande: Riikka Mettälä, sakkunnig inom social trygghet, Centralförbundet för mental hälsa
Facilitator: Sanna Kaski, specialplanerare, Klient- och patientsäkerhetscentret
Tillsättandet av gruppen
Gruppen inledde sin verksamhet 2022, då SHM tillsatte gruppen för mandatperioden 2022–2024 med en option på ytterligare två år. I slutet av 2024 beslutade man att verksamheten fortsätter under 2025–2026.
Gruppens arbete
Gruppen har bland annat kommenterat de verktyg som utarbetats av Klient- och patientsäkerhetscentret och framfört synpunkter på Klient- och patientsäkerhetsstrategin 2027–2031. Också dubbelriktad kommunikation är en väsentlig del av gruppens arbete.
Klient- och patientsäkerhetscentret anser att gruppen är en viktig kanal för synpunkter från klienter, patienter och närstående. Gruppen arbetar också med att främja delaktighet.