Siirry sisältöön
Bloggen

Satu Koskelas blogginlägg: Inom egenkontrollen räcker det inte att bara följa anvisningarna

Egenkontrollen är en viktig del av kvalitets- och säkerhetshanteringen inom social- och hälsovårdstjänsterna. Med hjälp av den kan man säkerställa att det dagliga arbetet på serviceenheterna följer tjänsteanordnarens och tjänsteproducentens mål och anvisningar. Men fungerar egenkontrollen bara när anvisningarna följs? Eller borde vi gå ännu djupare?

Egenkontrollen handlar inte bara om att följa nerskrivna regler. Den fungerar först när missförhållandena verkligen erkänns och när vi reagerar på missförhållanden och brister – eller risker för sådana – utan dröjsmål och också rättar till dem.

Välfärdsområdena bär ansvar inte bara för tillsynen över serviceenheterna utan också för att dessa ordnar tjänsterna på det sätt som föreskrivs i lagen. Det kräver en djupare förståelse för principerna för god förvaltning och för lagstiftningen inom social- och hälsovården.

Anvisningar får inte utgöra ett hinder för en god vård och service

Vid laglighetskontrollen har man observerat att felaktig praxis kan förhindra tillgodoseendet av utsatta klienters rättigheter. Vi måste alltså se till att egenkontrollen inte enbart handlar om att anvisningar följs – den innebär också en bedömning av att anvisningarna är korrekta. Välfärdsområdena bör utveckla processer för att upptäcka eventuella fel redan när anvisningar utarbetas.

Även personalen måste ta sitt ansvar. Medarbetarna kan råka ut för situationer där anvisningarna inte ger ett entydigt svar på hur man ska göra. Till exempel vid övergångar, såsom när en patient skrivs ut från sjukhuset, krävs ett visst övervägande.

En trygg utskrivning är inte bara en formalitet

Det ska vara tryggt för patienten att komma hem, och ansvaret för det ligger på den som tar beslutet. Om läkaren vet att patienten inte har en trygg plats att återvända till, får patienten inte skrivas ut. Det gäller även om patienten inte längre är i behov av sjukhusvård. Samtidigt är det inte acceptabelt att en äldre person tvingas stanna kvar på sjukhuset en längre tid bara för att det inte finns plats på ett serviceboende.

Egenkontrollen är inte en ensamrätt för enskilda medarbetare, den närmaste ledningen eller den organiseringsansvariga parten – den angår alla. Tjänsternas tillgänglighet, kontinuitet, säkerhet, kvalitet och jämlikhet måste säkerställas på alla nivåer. Bara då kan vi garantera att systemet fungerar på bästa sätt för kunderna.

Läs övriga blogginlägg här!