Välfärdsområdena vill främja delaktighet
Målet med enkäten var att
- kartlägga det nuvarande delaktighetsarbetet kring att förstärka klient- och patientsäkerheten samt befintliga strukturer för det
- kartlägga hur representanter för klienter, patienter och närstående medverkar i planeringen, utvecklingen och utvärderingen av tjänster
- samla in förslag på hur delaktigheten kan utvecklas ur ett klient- och patientsäkerhetsperspektiv.
Enkätdeltagarna
Enkäten skickades till arbetstagare i vars uppgifter det ingår att främja klienternas, patienternas och de närståendes delaktighet. Målgruppen var 21 välfärdsområden, HUS-sammanslutningen, Helsingfors stad och Åland. För alla dessa aktörer med organiseringsansvar används ordet välfärdsområde i rapporteringen om enkäten.
Totalt 29 svar inlämnades. Från två välfärdsområden gavs inga svar alls. Från fem välfärdsområden skickades 2–3 separata svar. Antalet svarare var alltså inte jämnt fördelat över välfärdsområdena.
Alla svarade inte heller på alla frågor. I den här artikeln har alla procenttal och andelar uträknats från det totala antalet svar (29). I slutet finns en länk till en längre rapport, där du kan se antalet svar per fråga och den procentuella andelen av det.
Klient- och patientråd
Totalt 80 procent av svararna uppgav att det finns klient- eller patientråd eller klient- eller patientpaneler inom deras område.
Vilka teman råden behandlar varierade stort. En del av råden fokuserade på att utveckla sin egen service. En del medverkade också i andra utvecklingsärenden inom området och i värdediskussioner.
Främjande av delaktighet och samutveckling
I nästan alla svar uppgavs det att främjande av klienternas, patienternas och de närståendes delaktighet var ett officiellt mål inom välfärdsområdet. Lite under hälften svarade att området ordnar fortbildning för personalen om detta ämne.
Knappt hälften uppgav att utbildade erfarenhetsexperter och erfarenhetsaktörer deltar i utvecklingen av välfärdsområdets tjänster. Lite över en tredjedel svarade att klienter, patienter eller närstående ingår i arbetsgrupper som planerar, uppföljer och utvärderar verksamhetens kvalitet och säkerhet.
I enkäten kartlades också om områdena informerar om de utvecklingsåtgärder som vidtagits till följd av användarnas förslag. Två tredjedelar svarade att information läggs ut bland annat på välfärdsområdenas webbplatser och sociala medier samt i material till organisationer och ledamöterna i välfärdsområdesfullmäktige.
Metoder för delaktighet
I enkäten utreddes på vilka sätt klienter och patienter samt deras närstående och företrädare medverkar i utvecklingen och utvärderingen av tjänster.
I nästan alla svar angavs att området använder ett system för klient- och patientrespons.
Två tredjedelar berättade att klienter eller patienter eller deras närstående eller företrädare medverkar i planeringen av vård- eller servicestigarna. Klientkafé nämndes i två svar.
Andra metoder för delaktighet var bland annat olika slags enkäter och intervjuer, evenemang och samarbete med organisationer.
Utsatta grupper
I enkäten kartlades hur välfärdsområdena ger utsatta grupper möjlighet att påverka hur servicen och vården genomförs.
Kanaler för detta är bland annat samarbete med organisationer och församlingar, välfärdsområdets påverkansorgan, erfarenhetsexpertverksamhet och klientråd. Också inom olika projekt och program beaktades utsatta grupper.
Ekonomiska bidrag gavs bland annat till organisationer och barnskyddsarbete.
Anmälningar av farliga situationer
På frågan om huruvida klienter, patienter eller närstående har möjlighet att göra en anmälning om en farlig situation vid enheter för socialvård svarade 62 procent ”ja”. Motsvarande andel vid enheter för hälso- och sjukvård var 72 procent.
Genomförande av enkäten
Klient- och patientsäkerhetscentret gjorde enkäten i oktober–november 2023. Enkäten gjordes i samarbete med spets 1 i den nationella klient- och patientsäkerhetsstrategin 2022–2026: Tillsammans med klienterna och patienterna.
Läs en mer omfattande rapport
En mer omfattande presentation av enkätresultaten finns här (pdf).