Siirry sisältöön
2/2024, Internationellt samarbete

Sjunde nordiska konferensen om patientsäkerhet och kvalitet ordnades i Oslo

Konferensen ordnades av NSQH, dvs. Nordic Research Network for Safety and Quality in Healthcare, och Akershus universitetssjukhus. Temat var Etik – Rättvisa – Erfarenheter. Konferensen hölls den 28–30 augusti 2024 och Finland var välrepresenterat.

Den första kvällen tog bussen oss till Akershus universitetssjukhus, där vi fick ta del av patientsäkerhetsarbetet. Vi fick också en översikt om robotkirurgi och om användningen av digitala journaler i randomiserade kontrollerade studier.

Torsdagen innebar AI och reflektiva rum

Som konferenscenter fungerade Radisson Blu Scandinavia Hotel, där torsdagen inleddes med det första keynote-anförandet. Medicine doktor David Bates från Brigham and Women’s Hospital i Boston talade om hur AI kan utnyttjas vid uppföljningen av biverkningar i patientdatasystemen och hur öppen rapportering av resultaten förbättrar patientsäkerheten.

Det andra keynote-anförandet hölls av professor Siri Wiig från Universitetet i Stavanger. Hon talade om reflektiva rum vid utvecklingen av patientsäkerheten.

De övriga sessionerna på torsdagen handlade om bland annat utveckling av vården tillsammans med användarna, nationell säkerhetsutredning, mätning, grundorsaksanalyser, hälsoteknologi, förbättring av den kirurgiska vårdens kvalitet och minskning av riskerna i vårdkedjorna.

Fredag kring utvecklingen under de senaste årtiondena

Fredagen inleddes med det tredje keynote-anförandet, som hölls av professor Rebecca Lawton från University of Leeds i England. Hon talade om när äldre personer åker hem från sjukhuset.

Det fjärde keynote-anförandet handlade om patientsäkerhetens resa under de senaste fyrtio åren. Talare var professor Stig Harthug från Universitetet i Bergen.

Andra teman var bland annat utveckling av säkerhetskulturen, utnyttjande av beteendedata för att förstärka förändringsstrategier, förstärkning av resiliensen, ledarskap, arbetsmiljö och utbildning.

Klient- och patientsäkerhetscentrets arbete presenterades

Klient- och patientsäkerhetscentrets koordinator för säker läkemedelsbehandling Marianne Kuusisto ordnade en session om säker läkemedelsbehandling tillsammans med HUS chef för läkemedelssäkerhet Lotta Schepel. Ett av målen var att skapa ett nordiskt nätverk för säker läkemedelsbehandling.

Vid konferensen presenterades också projektet kring en samnordisk referensram för kompetens inom patientsäkerhet, vilket finansieras av Nordiska ministerrådet. I det här arbetet har centret representerats av utbildningsöverläkaren Saara Ketola, specialiserande läkaren Elisa Hupa och direktören Tuija Ikonen.

På konferensen fanns också en poster om riskpoängräknaren på Klient- och patientsäkerhetscentrets webbplats. Med hjälp av den kan man bedöma vilken typ av kunskap som krävs för att använda en viss medicinteknisk produkt. Postern presenterades av läkaren Annika Takala.

Inspirerande och fartfyllda postersessioner

Under konferensen försökte finländarna också lära sig av arrangemangen. Diskussion uppstod i synnerhet kring de snabba postersessionerna.

För varje poster hade man reserverat 60 sekunder. På den tiden lyckades utställarna övertyga publiken om varför det är värt att ta del av just deras poster. Kön till scenen framskred i jämn takt enligt tidsplanen.

Helsingfors nästa

Finland har äran att ordna nästa NSQH-konferens, och den hålls i Helsingfors. För arrangemangen svarar Helsingfors sjukhus, HUS och Klient- och patientsäkerhetscentret i Österbottens välfärdsområde.

Konferensen bjuder på två nyheter. I Finland går patientsäkerhetsarbetet inom hälso- och sjukvården hand i hand med klientsäkerhetsarbetet inom socialvården, så vi välkomnar representanter för vartdera området. Utöver de nordiska länderna är också de baltiska länderna varmt välkomna.

Anteckna konferensdatumet 27–28.8.2026 i din kalender redan nu!


På bilden från vänster: Liisa Keikkonen, Saara Ketola, Elisa Hupa, Merja Sahlström, Marianne Kuusisto, Tuija Ikonen och Sanna Kaski

Läs som följande:
2/2024, Internationellt samarbete
Global patientsäkerhet: Lägesbild av utvecklingen och framtida utmaningar

I början av sommaren 2024 publicerades den första globala patientsäkerhetsrapporten. Den ger en omfattande översikt över hur patientsäkerheten utvecklas i olika länder. Genomförandet av handlingsplanen Global Patient Safety Action Plan 2021–2030 framskrider som planerat, även om utvecklingen har varit långsam inom många centrala delområden. x§