Siirry sisältöön
1/2025, Delagtighet

Säkerhetsarbete tillsammans med klienterna och patienterna

Genomförandet av målen för spets 1 i Klient- och patientsäkerhetsstrategin framskrider väl. Målen har genomförts till 70 procent.

Den här artikeln granskar hur genomförandet av målen har framskridit, med utgångspunkt i mellanutvärderingen 2024 av den nationella Klient- och patientsäkerhetsstrategin 2022–2026.

Mål 1: Öka delaktigheten

Klienterna, patienterna och de närstående har goda möjligheter att göra anmälningar om negativa händelser och farliga situationer. I nästan alla välfärdsområden har anmälningsförfarandena införts i hög grad och följs upp inom egenkontrollen. Enligt rapporten har vård- och serviceanvändarna informerats väl om möjligheten att göra anmälningar om negativa händelser och farliga situationer.

Däremot har välfärdsområdena bara delvis genomfört uppgiften om att införa en plan för användningen av klient- och patientråd och -paneler i sin årsklocka för verksamheten.

En sak som bör utvecklas ytterligare är tillgängliga anvisningar och information för klienter, patienter och närstående om tjänster och vård samt riskerna med dessa. Det är viktigt för att de ska kunna delta i beslutsfattandet som gäller dem själva.

Förbättras bör också det individuella stödet till utsatta personer för att öka delaktigheten.

Mål 2: Främja klientsäkerheten inom socialvården och patientsäkerheten inom hälso- och sjukvården i samma takt

Inom det här målet fanns den uppgift som framskridit längst. Den gällde nätverkande och kommunikation mellan klient- och patientsäkerhetsexperter inom social- och hälsovården samt kommunikation riktad till dem.

En annan uppgift som genomförts väl gällde förfarandena för säkerställande av kompetensen när krävande läkemedelsbehandling genomförs på enheter för socialvård. De flesta områdena har beskrivit förfarandena och följer upp genomförandet regelbundet via sin egenkontroll.

Också strukturer och förfaranden för multiprofessionell behandling av negativa händelser och missförhållanden används i nästan alla områden.

Den uppgift som framskridit sämst gällde modeller för att stärka samarbetet på gemensamma klienters service- och vårdstigar samt i tjänster som ges i hemmet. Utveckling behövs ännu i fråga om modeller för att stärka samarbetet mellan yrkespersonerna och kring gemensamma klienter inom multiprofessionella servicehelheter.

Mål 3: Klienternas, patienternas och de närståendes erfarenheter styr utvecklingen av tjänsterna

Bäst har de uppgifter framskridit som gäller införande av och information om responssystem. I planerna för egenkontroll finns redan bra beskrivningar av respons- och utvecklingsförfaranden och de har uppföljts regelbundet.

Nästan alla områden har i sina planer för egenkontroll helt eller delvis beaktat hur serviceanvändarnas anmälningar om negativa händelser och farliga situationer samt anmärkningar och klagomål ska utnyttjas. Över en tredjedel av områdena meddelade ändå att de utvecklingsåtgärder som vidtas utifrån dessa inte publiceras.

Utveckling behövs gällande utbildning för erfarenhetsexperter, erfarenhetsaktörer samt klient- och patientrådsmedlemmar. Målet är att serviceanordnarna, yrkeshögskolorna och organisationerna i samarbete ska utbilda erfarenhetsexperter och medlemmar i klientråd.

Mindre än hälften av områdena hade infört sådana utbildningar i sin utbildningsplan och beaktat dem i tjänsteproducenternas planer för egenkontroll. Utbildningsutbudet och uppföljningen av antalet personer som deltagit i utbildning behöver ännu utvecklas.

Detta stöds av de observationer som medlemmar i spets 1 har gjort av skillnader mellan utbildningar. En del välfärdsområden utbildar sina erfarenhetsexperter själva, medan en del godkänner också sådana som utbildats av organisationer. Spets 1 föreslår att utbildningarna förenhetligas och att nationellt samarbete görs.

Modellerna för samarbetet med erfarenhetsaktörer kunde förenhetligas, vilket skulle ge en jämnare kvalitet och alla skulle inte behöva utveckla egna modeller.

Begreppen för erfarenhetsaktörer, erfarenhetsexperter och klientråd bör förenhetligas. För tillfället är det inte alltid klart vem som avses. Du kan läsa mer om förenhetligande av begrepp i Termbanken för klient- och patientsäkerhet på centrets webbplats (på finska).

Läs som följande:
1/2025, Delagtighet
Klienter och patienter medverkar i planeringen av den nya klient- och patientsäkerhetsstrategin 

Planeringen av den nya klient- och patientsäkerhetsstrategin för 2027–2031 har inletts i god tid. Klienter och patienter har medverkat aktivt i arbetet.

1/2025, Delagtighet
Säkra social- och hälsovårdstjänster ökar förtroendet

Förtroendet för social- och hälsovården har försämrats under 2020-talet. Hur kan vi återställa förtroendet och garantera en säker vård och service?