På väg till modelland för säker läkemedelsbehandling
I Finland saknas fortfarande en nationell lägesbild och enhetliga indikatorer för läkemedelsbehandlingens säkerhet, även om farliga situationer vid läkemedelsbehandling år efter år toppar organisationernas statistik över farliga situationer.
Behovet av att göra läkemedelsbehandlingen säkrare har säkerligen noterats, men inom många välfärdsområden har ansvaret för det praktiska arbetet inte fastställts eller slutförts.
Finland har en nationell rekommendation
Ett av målen i den nationella klient- och patientsäkerhetsstrategin är att öka läkemedelsbehandlingens säkerhet genom gemensamma rutiner.
I och med handboken Säker läkemedelsbehandling, som getts ut av myndigheterna, har Finland sedan 2006 haft en nationell rekommendation om hur säker läkemedelsbehandling ska genomföras.
Varje social- och hälsovårdsenhet som utför läkemedelsbehandling ska redan i åratal ha haft en mångprofessionellt sammanställd plan för läkemedelsbehandling, där man beskriver hur läkemedelsbehandlingen utförs på ett säkert sätt. Också ur ett globalt perspektiv är det här ett mycket innovativt sätt att försäkra sig om att varje enhet har en modell för säker läkemedelsbehandling.
Varför är vi inte redan nu ett modelland för säker läkemedelsbehandling?
Det nationella arbetet för att garantera läkemedelsbehandlingens säkerhet är utspritt över olika myndigheter och styrningen grundar sig i huvudsak på rekommendationer.
Den lokala utvecklingen av läkemedelsbehandlingens säkerhet har börjat i enheterna för hälso- och sjukvård, medan satsningen på säker läkemedelsbehandling inom socialvården och öppenvården ligger långt efter.
Personer med yrkesutbildning inom farmaci utnyttjas alltför lite och tjänsterna inom klinisk farmaci når inte de riskgrupper som skulle ha störst nytta av dem, såsom äldre personer och de som använder många läkemedel.
Öppenvårdsapoteken arbetar redan nu proaktivt för en säker läkemedelsbehandling via sin läkemedelsrådgivning, men samarbetet med välfärdsområdena bör intensifieras så att man kan identifiera problem i läkemedelsbehandlingen och garantera en säker läkemedelsbehandling.
Säker läkemedelsbehandling berör oss alla
För att Finland ska bli ett modelland måste läkemedelsbehandlingens säkerhet integreras ännu starkare i klient- och patientsäkerhetsarbetet. Alla måste också förstå att planerna för läkemedelsbehandling förbättrar säkerheten bara om de verkligen följs.
Vid utvecklingen av läkemedelsbehandlingens säkerhet bör förebyggande riskhantering betonas. En obruten läkemedelsbehandlingsprocess är ännu inte verklighet, men Kanta-medicineringslistan kommer att avhjälpa det här redan inom några år.
Säker läkemedelsbehandling berör oss alla, antingen som läkemedelsanvändare eller som professionella utförare av läkemedelsbehandling, och därför är det vårt gemensamma mål att bli ett modelland för säker läkemedelsbehandling.
Utbildningen och undervisningen om klient- och patientsäkerhet bör utvecklas och förenhetligas. För detta arbete grundas kompetenscenter, vars nätverk består av universitet, högskolor, läroanstalter på andra stadiet, välfärdsområden, aktörer inom tredje sektorn och expertorganisationer.
Klient- och patientsäkerhetscentret erbjöd sina samarbetspartner utbildning om uppträdande och påverkan via kommunikation. Utbildare var Helena Åhman som är arbetslivsprofessor inom samtalsintelligens och mental coachning vid Åbo universitets handelshögskola och en prisbelönt facklitterär författare och coach.