Siirry sisältöön
1/2025, Nätverkssamarbete

Nya medlemmar i sakkunniggruppen för sociala sektorn

Klient- och patientsäkerhetscentrets sakkunniggrupp för sociala sektorn har fått fyra nya medlemmar. Vi bad dem berätta om sin yrkesbakgrund och sina synpunkter på hur klient- och patientsäkerheten kunde förbättras. Vi frågade också hur klient- och patientsäkerheten har noterats inom deras eget område under den senaste tiden.

Mia Kanninen arbetar som ledande socialarbetare vid enheten för gerontologiskt socialt arbete i Birkalands välfärdsområde. Hon har arbetat med socialtjänster för äldre i tjugo års tid både som teamledare och med utveckling av det gerontologiska sociala arbetet.

– Jag vill påverka utvecklingen av klientsäkerheten i synnerhet för äldre klienter inom socialvården. Jag tycker det är viktigt att äldre klienter får en bedömning av servicebehovet utifrån sina individuella behov vid rätt tidpunkt och i den omfattning som situationen kräver.”

Kanninen berättar att Birkalands välfärdsområde för tillfället särskilt satsar på att utveckla tjänsterna inom det gerontologiska sociala arbetet och socialhandledningen.

– Tjänsteutbudet inom det gerontologiska sociala arbetet utvidgas så att äldre klienter som är i behov av socialt arbete eller socialhandledning kan erbjudas en omfattande bedömning av servicebehovet och tjänster inom det sociala arbetet eller socialhandledningen utgående från sin klientplan i hela välfärdsområdet oberoende av boningsort.

I Birkalands välfärdsområde fästs just nu särskild uppmärksamhet också vid att förtydliga samarbetet och arbetsfördelningen mellan rådgivnings- och handledningstjänsterna för äldre, klientvägledningen och det gerontologiska sociala arbetet, avslutar Kanninen.

Leena Pimperi-Koivisto arbetar som socialdirektör inom Norra Österbottens välfärdsområde. Hon har en lång karriär inom de kommunala social- och hälsovårdstjänsterna bland annat som direktör för en samkommun, socialdirektör och direktör för familjetjänster. Erfarenhet av klientarbetet inom det sociala arbetet har hon fått bland annat som socialarbetare och skolkurator. Hon medverkade i planeringen av vårdreformen som representant för socialvården.

– Jag vill bidra till klient- och patientsäkerhetsarbetet och säkerhetskulturen inom Pohde i synnerhet ur det sociala arbetets och socialtjänsternas perspektiv. Inom Pohde styrs den integrerade utvecklingen av klient- och patientsäkerhetsarbetet av en klient- och patientsäkerhetsarbetsgrupp som jag är med i.

Pimperi-Koivisto berättar att Pohde ännu bör satsa på att förstärka kompetensen om klientsäkerhet på alla organisationsnivåer.

– Också som begrepp är klientsäkerhet inom det sociala arbetet ännu oetablerat. Processen för anmälning av missförhållanden måste förtydligas. Också genomförandet av processen vid allvarliga incidenter behöver utvecklas, för den har inte tidigare varit i allmänt bruk inom socialvården.

Sanna Riihelä-Palmu arbetar som ledande socialarbetare inom HUS. Vid sidan av arbetet är hon viceordförande i Hälsosocialarbete rf. I sakkunniggruppen för sociala sektorn representerar hon uttryckligen hälsosocialarbetet.

– Jag vill vara med och bygga upp mer klientorienterade vårdstigar där i synnerhet utsatta personers behov beaktas. Vi har ännu mycket att göra för att servicestigarna ska bli mer klientorienterade istället för tjänsteorienterade.

Riihelä-Palmu anser att klient- och patientsäkerheten förstärks av en jämlik tillgång till social- och hälsovårdstjänster av hög kvalitet och vid rätt tidpunkt. En viktig faktor för klient- och patientsäkerheten är också att förbättra det sektorsövergripande samarbetet och informationsgången mellan socialvården och hälso- och sjukvården.

– Hälso- och sjukvården behöver socialt arbete inom sin struktur – inte utifrån. Det sociala arbetet kan främja återhämtningen eller rehabiliteringen efter en sjukdom, medan hälsosocialarbetet tryggar hälsan.

Jaana Viemerö är specialsakkunnig inom Välfärdsområdesbolaget Hyvil Ab. Hennes arbetsuppgifter omfattar bland annat funktionshinderservice, socialvårdens utbildningsstruktur och behörigheter samt internationella frågor inom socialvården.

Tidigare har hon arbetat bland annat som socialdirektör, förvaltningschef vid social- och hälsovårdsverket, utbildningschef, vuxenutbildningsdirektör på andra stadiet, lektor och koordinator för internationella ärenden vid en yrkeshögskola samt som specialsakkunnig på Kommunförbundet.

– När det gäller utveckling av klient- och patientsäkerheten handlar mitt perspektiv om den praktiska socialvården. Fokus ligger på socialvårdens personalstruktur och de yrkesutbildade personernas arbete.

– Inom mitt nuvarande arbetsområde har diskussionen om klient- och patientsäkerhet på sistone berört bland annat distribution av läkemedel, läkemedelsbehandling och kompetenskraven för personliga assistenter.

Läs mer om sakkunniggruppen för sociala sektorn.

Läs som följande:
2/2024, Nätverkssamarbete
I Östra Finland samarbetar man över välfärdsområdenas gränser

I Östra Finland har man redan i tio år haft ett aktivt nätverkssamarbete mellan olika välfärdsområden för att främja klient- och patientsäkerheten. Genom att utnyttja beprövade modeller som utarbetats inom nätverket kan man spara på de knappa expertresurserna.

2/2024, Nätverkssamarbete
Nationellt samarbete förbättrar patientsäkerheten bland barn och unga

Patientsäkerheten bland barn och unga kräver särskild uppmärksamhet, eftersom deras behov och rättigheter inom hälso- och sjukvården är unika. Klient- och patientsäkerhetscentrets utvecklingslinje skapar enhetliga lösningar för att förbättra patientsäkerheten bland barn och unga.