Klienter och patienter medverkar i planeringen av den nya klient- och patientsäkerhetsstrategin

Ett stort antal klientrepresentanter har bjudits in till arbetet med den nya klient- och patientsäkerhetsstrategin och många har deltagit i de webbinarieformade planeringsverkstäderna. Verkstäderna är avsedda för tjänsteanordnare inom social- och hälsovården samt för offentliga och privata tjänsteproducenter, representanter för tredje sektorn, erfarenhetsaktörer och andra berörda grupper. I verkstäderna kan deltagarna framföra sina synpunkter på riskerna i servicesystemet och prioriteringarna i den nya strategin.
Verkstäderna ordnas under våren och hösten. Hittills har fyra verkstäder ordnats på olika teman.
Klienterna nämnde andra saker i enkäten än de professionella
I synnerhet verkstaden om tjänster för äldre intresserade ett stort antal medlemmar i äldreråd och andra klientrepresentanter.
I enkäten som skickades till deltagarna efter verkstaden betonade klient- och patientrepresentanterna tillgången till vård eller service vid rätt tidpunkt. De oroade sig särskilt för hemvården och stödet för närståendevård.
Klienterna lyfte fram ämnen som inte syns i de professionellas svar. De oroade sig till exempel över studerandenas kompetensnivå, de professionellas kommunikationsfärdigheter och rädsla för att göra fel samt vikten av personliga kontakter. I svaren framfördes också önskemål om större delaktighet och ett närmare samarbete med de anhöriga.
Svaga punkter för säkerheten inom social- och hälsovårdstjänsterna utpekades
På önskemål av Klient- och patientsäkerhetscentret har dess sakkunniggrupp för organisationer också ordnat diskussionsträffar för sina medlemmar angående planeringen av klient- och patientsäkerhetsstrategin. Diskussionerna har utgått från enkätformuläret.
I enkätsvaren utpekades ett flertal svaga punkter inom de nuvarande social- och hälsovårdstjänsterna, där klient- och patientsäkerheten kan äventyras. Diskussionsträffarna och den tillhörande enkäten pågår fortfarande, men här ges några iakttagelser utifrån de svar som redan har inlämnats.
Flest patientsäkerhetsrisker ansågs finnas i fråga om tillgången till behövliga tjänster vid rätt tidpunkt. Orosmoment är bland annat luckor i servicenätverket till följd av indragningar, tillgången till tjänster för multisjuka och utsatta grupper samt ojämlikhet.
Enligt svaren hänför sig näst mest risker till personalens tillräcklighet och kompetens. Vikten av introduktion framhölls, liksom vikten av kompetens inom läkemedelsbehandling och risker som beror på personalens bristande språkkunskap.
Klienternas svar beskriver vardagssituationer där klienter och patienter har upplevt risker eller svårigheter. Andra teman som nämndes var bl.a. digital okunskap och de digitala tjänsternas säkerhet, övergångar från en tjänst till en annan, behovet av stödtjänster för närståendevården, samtidigt behov av mentalvårds- och missbrukartjänster samt vikten av barns och ungas delaktighet.
Klienternas delaktighet är viktig
Till exempel att beakta klientens delaktighet när vårdplanen görs upp ansågs vara viktigt. I svaren betonades också att klienterna måste få delta i utvecklingen av tjänsterna, om man vill att tjänsterna ska utgå från deras behov.
Det är värdefullt att sakkunniggruppen för organisationer och deras medlemmar vill delta i utarbetandet av den nya strategin. Tack till alla medverkande!
Vi hoppas på många klientrepresentanter även i kommande strategiverkstäder.

Lagen om patientens ställning och rättigheter trädde i kraft för mer än 30 år sedan och lagen om klientens ställning och rättigheter inom socialvården för 24 år sedan. Under de här årtiondena har vi gjort framsteg som har förstärkt klienternas och patienternas roll inom social- och hälsovården.

Introduktionsdagar och användarvägledning är viktiga kunskapskällor för personer med sömnapné. Utan kunskap är det svårt att förbinda sig vid egenvården och sköta den på rätt sätt.