Siirry sisältöön
1/2025, Säker läkemedelsbehandling

Farliga situationer vid läkemedelsbehandling orsakar kostnader för välfärdsområdet

Farliga situationer vid läkemedelsbehandling är vanliga och kan medföra allvarliga men för patienten och höga kostnader för hälso- och sjukvården. Enligt en undersökning i Norra Savolax välfärdsområde uppgick de årliga kostnaderna till närmare 800 000 euro och gällde till största delen personalens arbetstid.

Syftet med undersökningen var att utreda hur stora kostnader som uppstår för den arbetstid som går åt till att reda ut farliga situationer vid läkemedelsbehandling och för de omedelbara korrigerande åtgärderna.

Undersökningen gjordes i form av en enkät i Norra Savolax välfärdsområde i maj–juni 2024. Enkäten riktade sig till de medarbetare som behandlar farliga situationer. De skulle beskriva den senaste farliga situation som de varit med om vid läkemedelsbehandling och bedöma hur mycket arbetstid de hade använt på utredning av situationen och på korrigerande åtgärder.

Kostnaderna för arbetstiden beräknades enligt yrkesgruppens medellön 2023. Kostnaderna för korrigerande åtgärder fastställdes utifrån enhetskostnadsrapporten från Institutet för hälsa och välfärd och priserna omvandlades till 2023 års nivå. Enkätsvaren jämfördes med antalet rapporterade farliga situationer 2023 (n = 4973) och analyserna gjordes med deskriptiva statistiska metoder.

Centrala resultat

Enkäten gav 133 svar, av vilka 65 procent gällde farliga situationer som en patient råkat ut för. På årsnivå användes sammanlagt 756 arbetsdagar på utredning av farliga situationer, av vilka 540 arbetsdagar av sjukskötare, 60 arbetsdagar av läkare och 48 arbetsdagar av yrkespersoner inom farmaci.

Totalkostnaden för en enskild farlig situation var i genomsnitt 146 euro, och för utredningen av den användes i genomsnitt 73 minuter. De totala kostnaderna för alla rapporterade händelser var 773 971 euro.

Slutsatser och rekommendationer

Farliga situationer vid läkemedelsbehandling orsakar betydande tilläggskostnader för hälso- och sjukvården, i synnerhet för personalens arbetstid och extra vårdåtgärder. Enligt undersökningen uppgick kostnaderna för sådana händelser till närmare 800 000 euro per år i Norra Savolax välfärdsområde.

Resultaten visar att läkemedelsbehandlingens säkerhet måste utvecklas så att vi kan förebygga farliga situationer och minska kostnaderna för dem. Det förutsätter att anmälningar av farliga situationer utnyttjas för förebyggande riskhantering, att rapportering och processer är transparenta, att processen för läkemedelsbehandling är obruten och att man bedriver mångprofessionellt samarbete och reagerar i tid. I framtiden är målet en integrerad och säkrare läkemedelsbehandlingsprocess där exempelvis olika digitala lösningar utnyttjas.

Forskningsgrupp: Jonna-Carita Kanninen, Raimo Ojala, Jouni Ahonen och Ville Valkonen

Läs som följande:
1/2025, Ledare
Klientens och patientens delaktighet – hur långt har vi kommit?

Lagen om patientens ställning och rättigheter trädde i kraft för mer än 30 år sedan och lagen om klientens ställning och rättigheter inom socialvården för 24 år sedan. Under de här årtiondena har vi gjort framsteg som har förstärkt klienternas och patienternas roll inom social- och hälsovården.

1/2025, Klientens röst
Personer med sömnapné behöver kunskap om egenvården

Introduktionsdagar och användarvägledning är viktiga kunskapskällor för personer med sömnapné. Utan kunskap är det svårt att förbinda sig vid egenvården och sköta den på rätt sätt.