Betydelsen av digitalt stöd – vi säkerställer att ingen lämnas utanför den digitala utvecklingen inom social- och hälsovården
I Klient- och patientsäkerhetsstrategin och dess handlingsprogram är utvecklingen av digitalt stöd ett viktigt tema för strategiperioden 2022–2026. Klient- och patientsäkerhetscentret stöder genomförandet av strategin och koordinerar utarbetandet av verktyg för det.
I år har centret publicerat ett riskbedömningsverktyg, som kan användas för att bedöma funktionella risker med distanstjänster och digitala tjänster inom social- och hälsovården (Klient- och patientsäkerhetscentret 2024). Vid riskbedömningar har det konstaterats att vägledning och stöd till invånarna behövs för att garantera att ingen hamnar utanför den digitala utvecklingen.
Som stöd för välfärdsområdena sammanställs en checklista som organisationerna kan använda för att kontrollera om det digitala stödet har beaktats i tillräcklig utsträckning.
Dessutom samarbetar välfärdsområdena med sina intressentgrupper för att sprida praxis för digitalt stöd som redan används inom olika organisationer.
Utbudet av digitalt stöd utreddes
Hösten 2023 skickade Klient- och patientsäkerhetscentret en enkät till välfärdsområdena, Helsingfors stad och HUS, i vilken man också kartlade hur organisationerna erbjuder sina kunder digitalt stöd. Enkäten besvarades av 17 organisationer. Enligt svaren ordnas digitalt stöd i stor utsträckning, för det var bara en organisation som svarade att den inte erbjuder något sådant stöd.
Enligt svaren erbjuds digitalt stöd bland annat på webbplatserna i form av olika slags anvisningar och på distans per telefon, per e-post eller via en särskild respons- och kommunikationskanal. Digitalt stöd erbjuds också live vid olika evenemang, i samband med tjänster, på hembesök, vid en viss klinik eller diagnos samt via ambulerande digitalt stöd.
Det digitala stödet utvecklas
Utgående från svaren arbetar många organisationer med att utveckla det digitala stödet, i synnerhet i fråga om kundernas delaktighet.
På många håll utvecklas och ordnas det digitala stödet inom olika slags projekt eller studier. Det kan tyda på att det digitala stödet ännu inte är ett etablerat inslag i alla organisationers verksamhet.
I svaren framhölls också att digitalt stöd erbjuds i samarbete med tredje sektorn. Det här samarbetet med intressentgrupperna utvecklas via åtgärder som ingår i klient- och patientsäkerhetsstrategin.
Varierande mängd information på nätet
Inför den här artikeln gick vi igenom webbplatserna för välfärdsområdena, HUS och Helsingfors stad. Vi märkte då att mängden information om vilket digitalt stöd organisationerna erbjuder varierar stort.
Även om organisationen erbjuder digitalt stöd kan det vara svårt att hitta information om det på webbplatsen. På elva organisationers webbplatser hittade vi information om digitalt stöd antingen via direkt sökning eller på sidan om digitala tjänster. På fem organisationers webbplatser gav sökningen till exempel nyheter om digitalt stöd eller olika projekt för digitalt stöd. På sju organisationers webbplatser fanns ingen information om digitalt stöd.
Enhetliga anvisningar behövs
Inom social- och hälsovården är digitalt stöd till kunderna ännu en relativt ny tjänst. Organisationerna behöver enhetliga anvisningar om hur stödet ska ordnas, med beaktande av social- och hälsovårdens särdrag samt klient- och patientsäkerheten. Också de anställdas digitala kompetens bör uppmärksammas.
Ett nytt delområde inom den digitala kompetensen är att öka kundernas digitala kompetens och ge dem vägledning om användningen av digitala tjänster (Utbildningsstyrelsen 2019, 73).
Källförteckning:
Klient- och patientsäkerhetscentret. 2024. Verktyg för bedömning av risker med digitala tjänster. Tillgängligt: https://klientochpatientsakerhetscentret.fi/for-experter-och-studerande/materialbanken/beskrivningar-och-handlingsmodeller/verktyg-for-bedomning-av-risker-med-digitala-tjanster/
Utbildningsstyrelsen. 2019. Osaamisrakenne 2035. Alakohtaiset tulevaisuuden osaamistarpeet ja koulutuksen kehittämishaasteet – Osaamisen ennakointifoorumin ennakointituloksia. Tillgängligt: https://www.oph.fi/fi/tilastot-ja-julkaisut/julkaisut/osaamisrakenne-2035
Utbildningen och undervisningen om klient- och patientsäkerhet bör utvecklas och förenhetligas. För detta arbete grundas kompetenscenter, vars nätverk består av universitet, högskolor, läroanstalter på andra stadiet, välfärdsområden, aktörer inom tredje sektorn och expertorganisationer.
Klient- och patientsäkerhetscentret erbjöd sina samarbetspartner utbildning om uppträdande och påverkan via kommunikation. Utbildare var Helena Åhman som är arbetslivsprofessor inom samtalsintelligens och mental coachning vid Åbo universitets handelshögskola och en prisbelönt facklitterär författare och coach.