Merja Sahlströms blogginlägg: Granskning av allvarliga incidenter samt strukturer och processer som stöder säkerheten – indikatorverktygen har förnyats

De uppdaterade heta linjen-indikatorerna samt process- och strukturindikatorerna erbjuder konkreta metoder både för identifiering av allvarliga incidenter och för utveckling av säkerhetsarbetet inom social- och hälsovården.
Heta linjen-indikatorer – när säkerheten är allvarligt hotad
Heta linjen-indikatorerna beskriver situationer där klient- eller patientsäkerheten har äventyrats i hög grad. De får allvarliga följder och kan till och med leda till dödsfall. De här händelserna ska alltid rapporteras enligt organisationens anvisningar, och korrigerande och förebyggande åtgärder ska vidtas omedelbart. De ska också utredas systematiskt och grundligt så att man förstår varför händelsen kunde inträffa – och framför allt hur motsvarande situationer kan förebyggas i fortsättningen. För en sådan utredning behöver organisationen tydligt överenskomna tillvägagångssätt, tillräckliga resurser och sakkunnig kompetens.
Indikatorerna baserar sig på det internationella Never Event-tänket, men heta linjen-indikatorerna har utökats och bearbetats för den finländska social- och hälsovårdens behov. Vid uppdateringen fästes särskild uppmärksamhet vid att också allvarliga incidenter inom socialvården, vilka inte alls noteras i den internationella definitionen av Never Event, ska identifieras bättre. Målet var att förbättra beaktandet av särdragen inom socialvården och att säkerställa att allvarliga incidenter inom hela social- och hälsovårdsfältet identifieras.
Process- och strukturindikatorer synliggör det osynliga
Säkerheten är inte enbart ett slutresultat, utan den byggs upp av strukturer och tillvägagångssätt i vardagen. Process- och strukturindikatorerna hjälper oss att bedöma hur väl rutiner och strukturer som stöder säkerheten har etablerats inom verksamheten – och vad som ännu behöver utvecklas.
I samband med uppdateringen gjordes många ändringar för att indikatorerna ska vara till ännu större nytta i välfärdsområdenas vardag. Särskild uppmärksamhet fästes vid att också socialvårdens synvinklar ska beaktas bättre än tidigare.
- Det tidigare namnet ”checklisteindikatorer” ändrades till det mer beskrivande process- och strukturindikatorer.
- Användningen av checklistan förtydligades genom att lägga till tydliga utvärderingsmoment för varje indikator: uppfylls, uppfylls delvis eller uppfylls inte alls.
- Den tidigare indelningen i specialiserad sjukvård, primärvård och socialvård slopades.
- Indikatorerna är nu indelade i två kategorier: basnivå och avancerad nivå.
Säkerhet är kontinuerlig inlärning och utveckling
Säkerheten får inte tas som en självklarhet och säkerhetsarbetet blir aldrig färdigt. Därför måste också indikatorerna granskas och uppdateras regelbundet utifrån förändrade behov, nya observationer och utvecklad praxis. Målet är ändå enkelt: att varje klient och patient ska få så säker vård, omsorg eller service som möjligt – varje gång.
Process- och strukturindikatorer