Merja Jutilas blogginlägg: Bättre patientsäkerhet med hjälp av simulationer
I operationsavdelningens kafferum hörs ett glatt sorl av röster. Dagens operationslista är avklarad och nu finns lite tid att ta det lugnt innan man åker hem. Plötsligt öppnas dörren till kafferummet. Koordinatorn ropar: ”Omedelbart kejsarsnitt” och går ut ur rummet. Kaffekopparna lämnas på bordet och personalen skyndar sig till operationssalen. På vägen dit kretsar tankarna redan kring det kommande ingreppet. Utrustningen är väl färdigt på plats? Vad var det som ska göras först? Hinner jag till salen före patienten? Hoppas allt går bra. Hjärtat bultar, hjärnan går på högvarv.
Omedelbart kejsarsnitt är ett kodord – erfarna operationssalskötare vet direkt vad det är frågan om och vad de ska göra. Redan under introduktionen går man igenom rutinerna för omedelbart kejsarsnitt moment för moment. Även om man har gått igenom grundprinciperna i teorin många gånger, är det ändå sällan man är med om ett omedelbart kejsarsnitt ”på riktigt”.
Ett omedelbart kejsarsnitt handlar alltid om livet: barnets, mammans eller bådas. Tiden är alltid begränsad och operationssalsteamets arbete och kommunikation måste fungera friktionsfritt, så att man kan rädda liv.
Om man råkar ut för ett omedelbart kejsarsnitt utan förberedelse kan det vara svårt att förstå hur situationen påverkar ens beteende och funktionsförmåga. Ännu svårare blir det att klara av situationen om man inte är bekant med modellen för omedelbart kejsarsnitt. Osäkerhet om rutinerna och de egna kunskaperna och om hur man ska klara av situationen ökar belastningen för personalen. Stressen kryper fram och händerna darrar.
Träna på situationer på förhand
Som tur är kan vi förbättra patientsäkerheten och personalens välbefinnande i nödsituationer genom att träna på situationerna på förhand, det vill säga genom simulation. Simulationsutbildning är en etablerad och trygg inlärningsmetod inom hälso- och sjukvården i synnerhet vid träningen av nödsituationer (1, 2).
Simulationsinlärning anses vara ett tryggt sätt att utveckla kunskaper, färdigheter och attityder (3). Simulationer kan användas också i introduktionen (1). Simulationsträning skyddar patienten mot onödiga risker (1, 3) eftersom regelbunden fortbildning och simulationsövningar främjar klient- och patientsäkerheten (4).
Simulationer kan användas också för att träna teamwork och kommunikation
Simulation handlar om att lära genom att göra. Det ersätter inte verkliga situationer, men det lär oss agera systematiskt, konsekvent och smart. Via simulationer kan vi redan på förhand träna på pressade situationer och hur vi ska hantera dem. Utöver tekniska färdigheter kan simulation också användas för att träna icke-tekniska färdigheter, såsom teamwork och kommunikation. Genom många upprepningar kan vi nöta in handlingsmodeller och effektiva kommunikationsrutiner för nödsituationer. Det bidrar till ett smidigt teamarbete och bättre patientsäkerhet.
Vi återvänder till kejsarsnittet. Teamet har hunnit fram före patienten. Vi kommer ihåg en simulationsövning där allt lyckades perfekt. Också nu har förberedelserna gjorts enligt den inövade modellen. Teamet är redo, tillsammans klarar vi av det här.
Källor:
- Niemi-Murtola L. ja Tommila M. 2022, Täysimittainen simulaatioharjoittelu terveydenhuollon erityistilanteiden käyttöönoton tukena. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2022;138(18):1589-94. Saatavilla: https://www.duodecimlehti.fi/xmedia/duo/duo17008.pdf
- MacKinnon R.J.2011, The rise of the collaborative inter-professional simulation education network? Infant journal 2011;7(1): 6-8. https://www.infantjournal.co.uk/pdf/inf_037_mul.pdf
- Lateef F. 2010. Simulation-based learning Just like the real thing. Journal of Emergencies, Trauma, and Shock 2010; 3(4): 348-352. DOI: 10.4103/0974-2700.70743
- SHM, Nationell klient- och patientsäkerhetsstrategi och genomförandeplan 2022–2026, tillgänglig: https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/163859
Skribenten Merja Jutila är instrumenterande sjukskötare och simulationshandledare på operationsavdelningen och uppmuntrar alla som arbetar med hälso- och sjukvård att delta i simulationsövningar för att förbättra patientsäkerheten.
Foto: Niina Perälä