Genom korrekt riktade digitala tjänster kan vi förbättra primärvårdens tillgänglighet och förebygga klient- och patientsäkerhetsrisker

Verkstaden hörde till planeringen av klient- och patientsäkerhetsstrategin 2027–2031 och hade ungefär 100 deltagare. Bland dem fanns direktörer och sakkunniga inom social- och hälsovårdssektorn från bland annat välfärdsområden, privata tjänsteproducenter och organisationer.
Tjänsternas tillgänglighet kan förbättras via distanstjänster och digitala tjänster
Utbudet av digitala tjänster har ökat inom primärvården samtidigt som antalet fysiska besök har minskat. I synnerhet de fysiska mötena mellan läkare och patienter har minskat.
Sjukskötarna spelar en betydande roll i mottagningsverksamheten inom primärvården, och vid allt fler mottagningsbesök är det en sjukskötare som träffar patienten. Vid behov kan en läkare konsulteras och en mottagningstid bokas. Genom att göra arbetsfördelningen ännu smidigare och utnyttja rörliga och digitala tjänster kan vi förbättra primärvårdstjänsternas tillgänglighet.
Tjänstetillhandahållarna måste rikta de digitala tjänsterna rätt
Ett problem med tanke på klient- och patientsäkerheten uppstår om distanstjänster och digitala tjänster erbjuds som förstahandsalternativ för hela befolkningen. Det är viktigt att välfärdsområdena fastställer för vilket servicebehov digitala tjänster ska erbjudas. Samtidigt måste vi identifiera de situationer och klientskap för vilka digitala tjänster inte lämpar sig eller kan orsaka ohanterliga klient- och patientsäkerhetsrisker.
Vi måste fortsätta utveckla tjänsterna via många kanaler. Vid bedömningen av förändringarnas konsekvenser måste vi ändå beakta hur förändringarna påverkar människornas beteende. Till exempel vid hälsofrämjande verksamhet, dit tyngdpunkten borde riktas, är det ofta mer verkningsfullt att säkerställa vårdrelationens kontinuitet än att göra punktformiga interventioner.
Om distanstjänsterna och de digitala tjänsterna kan riktas ändamålsenligt kommer det sannolikt att minska den oändamålsenliga eller överlappande efterfrågan på tjänster. Sådan efterfrågan kan uppstå om man försöker sköta sådana fall digitalt för vilka den serviceformen är mindre lämplig.
Vid förutseendet av risker framhävs personalens kompetens och bedömningen av tjänstens lämplighet
Forskningsrönen om användningen av distanstjänster och digitala tjänster ökar, men mer kunskap behövs. Det finns också rekommendationer för hur man kan undvika att utsatta klient- och patientgrupper med ett stort behov av tjänster åsidosätts.
Yrkesutbildade personer som erbjuder distanstjänster och digitala tjänster behöver en ny slags kunskap, som tjänsteanordnarna och tjänsteproducenterna bör säkerställa. Vi måste också se till att förändringen av serviceutbudet och samordningen av tjänster leds systematiskt och konsekvent.