Siirry sisältöön

Säkerhetsindikatorerna beskriver säkerhetsdimensioner i social- och hälsovårdens verksamhetsmiljö dels för äldre och närståendevårdare, dels för unga med mentala problem och missbruksproblem.

Planeringen och utarbetandet av indikatorerna beskrivs närmare i Innokylä: ”Ikääntyneiden ja omaishoitajien sekä miepä-nuorten turvallisuusulottuvuuksia kuvaavien mittaristojen muodostaminen sekä valittujen mittareiden pilotointi” -toimintamallissa (på finska).

Utsatta gruppers behov måste beaktas särskilt noggrant

Att garantera säkerheten för utsatta grupper, såsom äldre, närståendevårdare och unga med mentala problem och missbruksproblem, är en viktig del av ett rättvist och jämlikt samhälle. Var och en har rätt till säkerhet, och utsatta gruppers behöv måste beaktas särskilt noggrant så att vården, omsorgen och tjänsterna är säkra och pålitliga i alla situationer.

Äldre löper större risk för till exempel fallolyckor och läkemedelsbiverkningar, medan unga med mentala problem och missbruksproblem löper risk för psykiska kriser och drogmissbruk. Närståendevårdare kan i sin tur bli utmattade av ansvaret, vilket äventyrar både deras egen och deras vårdtagares säkerhet.

Utsatta grupper har ofta också begränsade resurser och dålig tillgång till stödtjänster, vilket ökar otryggheten och utsätter dem för risker och utmaningar som kräver förebyggande och systematiskt stöd av hela social- och hälsovårdssystemet.

Mera information: Merja Sahlström, specialsakkunnig, Klient- och
merja.sahlstrom(a)ovph.fi