Siirry sisältöön
Bloggen

Eija Savelius-Koskis blogginlägg: Använd ord som jag förstår

Hur kan vi tala om klientsäkerhet inom socialvården och det sociala arbetet på ett konkret och begripligt sätt? Bland annat den här frågan fick jag när jag kom till mitt nuvarande jobb för knappt två år sedan. Samtidigt önskade man material som beskriver klientsäkerheten och ger en konkret uppfattning om vad det är frågan om. Materialet skulle stötta cheferna och dem som arbetar med klienterna samt kunna användas för introduktion och kompetensutveckling.

Vi tog oss an uppgiften stegvis med ett starkt stöd från sakkunniggruppen för sociala sektorn. Inget utvecklingsarbete görs ju ensam, utan de bästa tankarna, idéerna och innehållen och den starkaste sakkunskapen finns hos de yrkesutbildade personerna i olika nätverk.

I det första skedet behandlades klientsäkerhet ur ett brett perspektiv i regionala verkstäder om socialvården hösten 2023. Via dem fick vi en god bakgrundskunskap om vilka begrepp och beskrivningar som användes i den dagliga verksamheten inom socialvården.

Hur talade man om klientsäkerhet?

De faktorer som främjar eller försvagar klientsäkerheten inom socialvården beskrevs via element och funktioner på olika nivåer. Fler klientsäkerhetsrisker identifierades inom den praktiska vården och omsorgen än inom socialvårdens serviceprocess som helhet.  

Utgående från den här observationen kunde vi dra slutsatsen att det behövs en koncis beskrivning av klientsäkerheten inom socialvården. Den bör innehålla olika synvinklar och faktorer som kan utnyttjas både som en helhet och i enskilda delar.

Som hjälp använde vi en tabell där beskrivningen indelades i organisationens, vårdpersonalens och klientens synvinklar på klientsäkerhet. Dessutom sammanställde vi ett stödmaterial som kan användas för introduktion och lärande.

Sakkunniggruppen för sociala sektorn behandlade och kompletterade materialet, varefter det sändes till olika nätverk för kommentarer. Svaren var betydelsefulla på många sätt. Utgående från dem finslipade vi formuleringarna och beskrivningens syfte och förstärkte stödmaterialet. I en del av kommentarerna framfördes också önskemål om mer detaljerade verktyg.

Hurdan blev beskrivningen?

Slutresultatet efter alla arbetsskeden var verktyget Beskrivning av klientsäkerheten inom det sociala arbetet, som tar upp ett stort antal olika synvinklar och faktorer.  

Med hjälp av verktyget kan man granska klientsäkerheten inom socialvårdens olika uppgiftsområden. Det kan användas till exempel som stöd för diskussioner och självutvärdering i olika verksamhetsmiljöer och arbetsenheter eller som en komihåglista på väggen. Med verktyget kan klientsäkerheten granskas också med fokus på klientens serviceupplevelse.

Jag bad en AI-kollega (Copilot) ge en bedömning av vilken nytta vi kan ha av verktyget. Jag fick genast svaret sammanfattat i fyra punkter.

  • Materialet kan användas inom introduktionen av nya medarbetare och fortbildningen för alla yrkespersoner.
  • Det hjälper oss att identifiera och bedöma klientsäkerhetsrisker samt utveckla metoder för att hantera dem.
  • Materialet beskriver klientsäkerheten ur klientens, vårdpersonalens och organisationens synvinkel, vilket bidrar till en förståelse för säkerheten på olika nivåer.
  • Det presenterar synvinklar och faktorer med vilka organisationer kan granska och förbättra sin egen praxis i fråga om klientsäkerheten.

I beskrivningen strävade vi efter att använda ord med vilka man kan tala om klientsäkerheten på ett konkret och begripligt sätt inom det sociala arbetet och socialvården. Förhoppningsvis lyckades vi med formuleringarna så att verktyget stöder ett klientsäkert tänk och arbete.

Utgående från de uppmuntrande kommentarer som vi fick under planeringsarbetet och den sammanfattning som AI producerade ska detta vara möjligt. Verktyget kan vara till stor hjälp när man vill tala om klientsäkerhet som en naturlig del av jobbet i olika verksamhetsmiljöer inom socialvården. Det kan också användas som stöd vid lärande och introduktion. Därmed kan verktyget sprida kännedom om begreppet klientsäkerhet och främja metoder och tillvägagångssätt som förstärker klientsäkerheten.asturvallisuudesta puhumiseen luontevana osana työtä eri sosiaalihuollon toimintaympäristöissä sekä oppimisen ja perehtymisen tukena. Siten työkalu voi edesauttaa käsitteen tunnettavuutta ja edesauttaa asiakasturvallisuutta vahvistavia toiminta- ja menettelytapoja.

———

Skribenten: Eija Savelius-Koski, specialsakkunnig i socialvård, Klient- och patientsäkerhetscentret

Läs övriga blogginlägg här!