Siirry sisältöön
Bloggen

Blogginlägg: Projekt för bättre digital hälsolitteracitet i Östersjöregionen

Målet med projektet DEAHL Baltic är att förbättra den digitala hälsolitteraciteten hos yrkesutbildade personer och organisationer inom hälso- och sjukvården i hela Östersjöregionen. Så kan vi stötta i synnerhet utsatta personer, såsom äldre och invandrare, att navigera inom den allt mer digitala hälso- och sjukvården.

Digital hälsolitteracitet innebär förmåga att skaffa, förstå, bedöma och använda digital information och digitala tjänster på ett sätt som främjar hälsan och välbefinnandet. Utan dessa färdigheter kan patienterna hamna utanför de digitala hälsotjänsterna, vilket ökar ojämlikheten.

Digital hälsolitteracitet är ändå inte endast individens angelägenhet, utan beror i hög grad på tjänsternas användarvänlighet och tillgänglighet och det stöd som erbjuds. Om de digitala tjänsterna är lättanvända och tillgängliga, kan också mindre kunskaper räcka till.

Organisationer får hjälp att erbjuda säkra digitala tjänster

Projektet DEAHL Baltic (Digital Empowerment for Active Healthy Living in the Baltic Region) fokuserar inte på medborgarnas digitala hälsolitteracitet utan på att hjälpa organisationer att erbjuda digitala tjänster som alla människor enkelt kan hitta, begripa och använda för att ta hand om sin hälsa. Ett centralt mål är att organisationen ska erbjuda säkra digitala tjänster som förstärker kundernas egna resurser och stöttar deras livshantering.

Ett av målen i EU:s strategi Digital Decade är att alla EU-medborgare ska ha tillgång till sina egna digitala hälsodata senast 2030. Det förutsätter ändå att medborgarna och de professionella inom hälso- och sjukvården har tillräckliga färdigheter, vilket är just det som DEAHL Baltic arbetar för.

Utbildnings- och kunskapspaket som lösning

Inom projektet utvecklas ett utbildnings- och kunskapspaket för professionella och organisationer inom hälso- och sjukvården i samarbete med berörda grupper. Det innehåller konkreta verktyg och en nätbaserad lärplattform, med vilken aktörer inom hälso- och sjukvården kan lära sig principer för digitala hälsotjänsters tillgänglighet och beaktande av digitala klyftor. När alla aktörer inom organisationen förbinder sig att delta i fortbildning blir det möjligt att hantera klient- och patientsäkerheten vid digitala tjänster.

Inom den här helheten utnyttjas också Klient- och patientsäkerhetscentrets verktyg för bedömning av risken med digitala tjänster. Med hjälp av det kan de deltagande hälso- och sjukvårdsorganisationerna identifiera och bedöma vilka risker digitala tjänster kan medföra för klient- och patientsäkerheten. Det är ett kritiskt steg för att införandet av digitala tjänster ska bli tryggt och jämlikt för alla patienter. Riskbedömningen hjälper organisationerna att säkerställa att nya digitala lösningar inte ökar hälsoskillnaderna eller försätter vissa patientgrupper i en utsatt ställning.

Internationellt samarbete en stark ryggrad

DEAHL Baltic sammanför centrala aktörer i sex länder kring Östersjön: Polen, Lettland, Tyskland, Danmark, Sverige och Finland. Projektkonsortiet består av högskolor, organisationer som tillhandahåller hälsotjänster, regionala utvecklingsorganisationer och expertorganisationer. Finland representeras av Klient- och patientsäkerhetscentret och av Seinäjoen ammattikorkeakoulu, som ansvarar för projektets utbildnings- och kunskapspaket och de tillhörande utredningarna. Projektets gemensamma mål är tydligt: att förbättra beredskapen inom hälso- och sjukvården, minska ojämlikheten och göra digitala tjänster tillgängliga för alla – oberoende av ålder, bakgrund eller digitalt utgångsläge.

DEAHL Baltic startade i Hamburg

DEAHL Baltic-konsortiets projektpartner samlades i Hamburg den 10–12 mars 2025 för en officiell start på projektet. Kickoff-träffen ordnades på det historiska Viktoria Kaserne.

Under träffen hölls verkstäder för att nå samförstånd kring projektets mål och det praktiska genomförandet. Deltagarna noterade skillnader mellan länderna i fråga om utvecklingen av digitala hälsotjänster samt olika synvinklar och betoningar. Alla förenades ändå av en stark vilja att arbeta för tillgängliga och jämlika digitala tjänster i Östersjöregionen.

Träffen innehöll också nätverkande och besök i Hamburgs mångsidiga stadsmiljö. De lokala arrangörerna ordnade bland annat en guidad rundvandring vid Elbe, inklusive en färjeresa och ett besök i stadens hamnområde. Deltagarna fick också besöka det imponerande konserthuset Elbphilharmonie och beundra stadslandskapet från dess topp.

Blogginlägget är skrivet inom projektet DEAHL Baltic (Interreg Baltic Sea Region), som delfinansieras av Europeiska unionen.