Barn och unga bör få social- och hälsovårdstjänster i tid
Verkstaden hörde till planeringen av klient- och patientsäkerhetsstrategin 2027–2031 och hade ungefär 90 deltagare. Bland dem fanns direktörer och sakkunniga inom social- och hälsovårdssektorn från bland annat välfärdsområden, privata tjänsteproducenter och organisationer.
Bastjänsterna för barn och unga bör förstärkas
Skol- och studerandehälsovården är överbelastade. Mellan de förebyggande tjänsterna och specialisttjänsterna finns det inte ett tillräckligt serviceutbud på basnivå i synnerhet för barn och unga med mental ohälsa eller missbruksproblematik. Det här leder bland annat till att remisser återsänds från den specialiserade sjukvården, där barnet eller den unga ännu bedöms må för bra.
Inom skol- och studerandehälsovården kan det ta flera veckor att få en tid exempelvis till en psykolog. Samordningen av tjänsterna fungerar inte, när servicehelheten saknar biten mellan de förebyggande elevhälsotjänsterna och den specialiserade sjukvården.
Behov av kraftigare stöd och samarbete bör observeras i tillräckligt god tid
Det är oroväckande att klientmängderna inom ett flertal tjänster för barn och ungdomar har stannat på en lägre nivå efter coronapandemin. Så verkar det vara bland annat när det gäller omfattande hälsogranskningar och besök på uppfostrings- och familjerådgivningen.
Samtidigt har stödbehoven ökat och till exempel antalet brådskande placeringar inom barnskyddet har stigit. Sakkunniga har noterat ett slags avvisningskultur, där man skickar barnet eller den unga vidare till en annan enhet istället för att bygga upp ett brett nätverk av hjälpare kring barnet eller den unga.
Barn och unga bör också få tillgång till ett starkare stöd i tillräckligt god tid. Extra viktigt är det att uppnå samarbete mellan primärvårdens mentalvårds- och missbrukartjänster, barnskyddet och barn- och ungdomspsykiatrin. Man bör satsa på att ge barn och unga ett åldersanpassat bemötande och information om tjänsterna. En god kontakt mellan den sakkunniga och barnet eller den unga främjar en god följsamhet till vården.
En tillräcklig mängd personal bör garanteras, så att de sakkunniga kan bära sitt ansvar och utföra sitt arbete tillräckligt bra. Beslutsfattandet bör grunda sig på fakta: Ett tidigt stöd blir billigare än att problemen hopar sig och kanske överförs från generation till generation.
Andra klientsäkerhetsfrågor som togs upp gällde dataskydd och säker läkemedelsbehandling. Man efterlyste nationella anvisningar om hur läkemedelsbehandling ska genomföras till exempel vid barnskyddsenheter.