Att säkerställa personalens kompetens är nödvändigt för att kunna hantera riskerna med användningen av teknik inom socialtjänsterna
Klient- och patientsäkerhetscentret håller med regeringens utkast till proposition om att en del tekniska lösningar kan förbättra vårdens kvalitet och klientsäkerhet till exempel genom att underlätta uppföljningen av klienternas situation och styra personalens arbetstid bättre enligt klienternas behov. Vid genomläsningen av propositionen har centret fäst uppmärksamhet särskilt vid kvaliteten på teknologiska lösningar för klienter och patienter och hanteringen av säkerheten.
I propositionen beaktas på ett mångsidigt sätt eventuella positiva och negativa effekter – möjligheter och hot – vid användning av tekniska lösningar. I propositionen beskrivs tjänsteproducenternas skyldighet att inom sin egenkontroll identifiera centrala risker med produktionen av tjänster och att förbereda sig för störningssituationer. Propositionen beaktar i berömvärd grad även att personalens kunskap och ledarskap har stor inverkan på hur användningen av tekniska lösningar lyckas.
I bedömningen av propositionens konsekvenser uppmärksammas ändå inte i lika hög grad att det säkerställande av den innehållsmässiga och processuella kompetensen som verkställandet av lagändringen innebär kräver att välfärdsområdena och de privata tjänsteproducenterna satsar mycket på personalutbildning, så att riskerna med användningen av teknik kan hanteras på ett tillförlitligt sätt och nyttorna med tekniken uppnås. Arbetsgivaren är skyldig att försäkra sig om arbetstagarnas kompetens, inklusive medicintekniska kompetens, och detta kan kräva att regelbundna kompetensprov ordnas.
Hela utlåtandet kan läsas här.