Siirry sisältöön

Tillsynsmyndigheterna inom social- och hälsovården är regionförvaltningsverken och Valvira. De styr och övervakar verksamheten inom social- och hälsovården.

Också de högsta laglighetsövervakarna riksdagens justitieombudsman och justitiekanslern fattar avgöranden gällande social- och hälsovården vilka bör beaktas av dem som ordnar, producerar och genomför social- och hälsovård.

Olycksutredningscentralens undersökningsområde för social- och hälsovården utreder allvarliga olyckor inom social- och hälsovården och ger rekommendationer för att motsvarande olyckor ska kunna undvikas i framtiden.

Valvira

Vård i livets slutskede och avslutande av vård måste diskuteras med patienten, och motiveringarna till besluten och planen för vården i livets slutskede måste dokumenteras noggrant (12.11.2024, på finska)

Enligt utlåtandet måste man diskutera med patienten om vård i livets slutskede och avslutande av vården samt noggrant dokumentera motiveringarna till besluten och planen för vården i livets slutskede. Utlåtandet föranleds av ett klagomål som en anhörig gjorde angående ett beslut att avsluta respiratorvården för en patient med andningsförlamning och hur detta genomfördes.

Klient- och patientsäkerhetscentret anser att utlåtandet är viktigt. I grunden handlar det om att främja patientens och hens närståendes delaktighet. Enligt den nationella klient- och patientsäkerhetsstrategin är delat och gemensamt beslutsfattande alltid när det är möjligt det primära sättet att uppnå samförstånd inom hälsovården.

Riksdagens justitieombudsman

Fördröjning i reaktion på larm från säkerhetsarmband (12.11.2024, på finska)

Biträdande justitieombudsmannen gav välfärdsområdet och X Ab en anmärkning för framtiden. Hon konstaterade att brister i välfärdsområdets och X Ab:s verksamhet har äventyrat tillgodoseendet av klientens grundlagsenliga rätt till oundgänglig omsorg.

I avgörandet konstaterades det att såväl välfärdsområdets som tjänsteproducentens egenkontroll av riskhanteringen hade varit bristfällig. I planen för egenkontroll hade man inte tagit ställning till olika störningssituationer i tillgången till tjänster eller till beredskapen för sådana situationer.

I avgörandet betonas vikten av att tjänsteanordnarnas och tjänsteproducenternas egenkontroll också inkluderar beredskap för olika störningssituationer. Tjänsternas kontinuitet måste kunna garanteras i alla situationer.